ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ~ΥΓΡΑΝΤΗΡΑ
Όταν η ατμόσφαιρα του εσωτερικού μας χώρου είναι ξηρή (σχετική υγρασία < 40%) τότε είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε έναν υγραντήρα.
Με τον όρο υγρασία εννοούμε το νερό (υδρατμοί) που περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε. Τα επιθυμητά επίπεδα είναι μεταξύ 40 – 60 %. Όταν το ποσοστό της σχετικής υγρασίας πέφτει (ιδιαίτερα κάτω από το 30%) ο αέρας γίνεται πολύ ξηρός και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή (υγραντήρας) που θα ψεκάσει νερό στην ατμόσφαιρα ανεβάζοντας τα επίπεδα των υδρατμών.
Οι δύο βασικές πηγές ξηρασίας σε εσωτερικούς χώρους είναι η χρήση θερμαντικών σωμάτων ή τζακιού το χειμώνα και η χρήση συσκευών κλιματισμού το καλοκαίρι.
Τι είναι η σχετική υγρασία
Είναι σημαντικό να κάνουμε την διάκριση μεταξύ των όρων ‘υγρασία’ και ‘σχετική υγρασία’ καθώς δεν είναι ταυτόσημες.
Με τον όρο ‘απόλυτη υγρασία’ υποδεικνύουμε την ποσότητα υδρατμών που περιέχει ο αέρας. Πιο συγκεκριμένα είναι η μάζα των υδρατμών (σε γραμμάρια) που περιέχεται σε 1 κυβικό μέτρο αέρα.
Με τον όρο ‘σχετική υγρασία’ υποδεικνύουμε την ποσότητα του νερού (υδρατμών) που περιέχει ο αέρας σε σχέση με την μέγιστη ποσότητα του νερού που μπορεί να περιέχει σε μια δεδομένη θερμοκρασία. Έτσι όταν για παράδειγμα σε θερμοκρασία 20 ο C η σχετική υγρασία είναι 100% αυτό σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα είναι κορεσμένη και δεν μπορεί να δεχθεί άλλη ποσότητα νερού σε αυτή τη θερμοκρασία. Η σχετική υγρασία εξαρτάται και από την θερμοκρασία. Στο παραπάνω παράδειγμα εάν η ποσότητα νερού στην ατμόσφαιρα μείνει ίδια αλλά η θερμοκρασία αυξηθεί από τους 20 στους 25 ο C η σχετική υγρασία θα πέσει παρόλο που η ποσότητα του νερού δεν μεταβλήθηκε.
Τι προβλήματα προκαλεί η ξηρασία στους ανθρώπους και στο σπίτι
Ο πολύ στεγνός αέρας (σχετική υγρασία < 30%) καθιστά δυσκολότερη την πρόσληψη οξυγόνου και εμποδίζει την αναπνοή. Οι βλεννώδεις μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό στεγνώνουν με αποτέλεσμα να βιώνουμε μια σειρά από δυσάρεστα συναισθήματα όπως τραχύς λαιμός, κόκκινα μάτια που τσούζουν, σκασμένο δέρμα και χείλη, κακό ύπνο, αυξημένο κίνδυνο ιώσεων, πονοκεφάλους κτλ. Επιπλέον η ξηρασία ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων και αλλεργιογόνων πυροδοτώντας αλλεργικές αντιδράσεις.
Η χαμηλή υγρασία πέρα από τους ανθρώπους επηρεάζει και τα σπίτια μας (κυρίως τα ξύλινα έπιπλά και πατώματα). Αντλεί νερό από τις ξύλινες επιφάνειες με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου έπιπλα, ταπετσαρίες και ξύλινα πατώματα να σπάνε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε σε πράγματα αξίας όπως πχ κάποιο πιάνο ή ένα ακριβό έπιπλο.
Γιατί ο υγραντήρας βοηθάει στις ιώσεις
Η χρήση υγραντήρα βοηθάει με δύο τρόπους στις ιώσεις. Στην πρόληψη κατά της γρίπης και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εάν νοσήσουμε
- Μετά από έρευνες έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι οι υγραντήρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης. Οι ερευνητές αφού πρόσθεσαν σε ειδικά εργαστήρια τον ιό της γρίπης βρήκαν ότι τα επίπεδα υγρασίας άνω του 40% απενεργοποιούσαν γρήγορα τα μόρια του ιού σκοτώνοντας τον πιο γρήγορα΄.
- Ο υγραντήρας μας βοηθάει να έχουμε έναν πιο παραγωγικό βήχα απελευθερώνοντας παγιδευμένο φλέγμα και βοηθώντας τους αεραγωγούς της αναπνευστικής οδού να ανοίξουν. Ο ξηρός αέρα προκαλεί ξηρό βήχα αν προσθέσουμε όμως υγρασία στην ατμόσφαιρα προσθέτουμε και στην αναπνευστική μας οδό προκαλώντας πιο παραγωγικό βήχα.