Οι καθαριστές αέρα είναι αποτελεσματικοί στην ~ κατακράτηση των ιών?

Οι καθαριστές αέρα είναι συσκευές που αναρροφούν τον αέρα του χώρου, τον περνούν μέσα από φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα και τον αποδίδουν ξανά καθαρό στον εσωτερικό χώρο.

Το Hepa είναι φίλτρο αποτελούμενο από ίνες υαλοβάμβακα με πολύ πυκνή πλέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την κατακράτηση των σωματιδίων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νόρμα EN7789 οι κατηγορίες των φίλτρων Hepa είναι:

Κατηγορία Φίλτρου HEPA

Κλάση

Απόδοση

Μέγεθος σωματιδίων που κατακρατούν

Semi HEPA

E10

85%

>1μm

Semi HEPA

E11

95%

>0.5μm

HEPA

E12

99.50%

>0.5μm

HEPA

H13

99.97%

>0.3μm

HEPA

H14

99.995%

>0.3μm


Οι συσκευές Winix και Boneco χρησιμοποιούν σε όλα τα μοντέλα τους φίλτρα Hepa τύπου H13 ή αλλιώς απόλυτα φίλτρα Hepa (true Hepa) που συγκρατούν το 99,97% των σωματιδίων με διάμετρο έως 0,3 μικρόμετρα στο εσωτερικό τους (1 μικρόμετρο = 1 χιλιοστό του χιλιοστού).

Οι ιοί είναι σωματίδια διαμέτρου συνήθως έως 0,1 – 0,2 μm επομένως θεωρητικά μικρότερα από αυτά που μπορούν να συγκρατήσουν τα φίλτρα true Hepa. Παρόλα αυτά στο ερώτημα εάν τα φίλτρα Hepa μπορούν να συγκρατήσουν τους ιούς η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους:

α) Σύμφωνα με την θεωρεία του Brown (Brownian movement), τα πολύ μικρά σωματίδια λόγω της απειροελάχιστης μάζας τους δεν κινούνται σε ευθεία τροχιά αλλά σε τροχιά ζικ – ζακ (κίνηση που αποκαλείται περιδίνηση ή στροβιλισμός).


Πίνακας που δείχνει την κίνηση των πολύ μικρών σωματιδίων σύμφωνα με τη θεωρία Brown.


Ως αποτέλεσμα της κίνησης σε στροβιλισμό, οι ιοί δεν μπορούν να διαπεράσουν το φίλτρο Hepa και παγιδεύονται στο εσωτερικό του που λειτουργεί ως μαγνήτης.

β) ο δεύτερος λόγος που το φίλτρο Hepa είναι αποτελεσματικό στην κατακράτηση των ιών είναι ότι αυτά τα πολύ μικρά σωματίδια στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αιωρούνται από μόνα τους αλλά βρίσκονται προσκολλημένα σε άλλα σωματίδια όπως σταγονίδια, νεκρά ανθρώπινα κύτταρα, απλή σκόνη κτλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάμετρος των σωματιδίων που περιέχουν τους ιούς να είναι μεγαλύτερη από 0,3 μm κάνοντας και πάλι το απόλυτο φίλτρο Hepa ικανό να τα συγκρατήσει στο εσωτερικό του.

Τέλος κάτι σημαντικό είναι ότι η κατασκευή του φίλτρου true Hepa είναι τέτοια ώστε να εγκλωβίζει και να συγκρατεί στο εσωτερικό του τα σωματίδια. Με άλλα λόγια από τη στιγμή που ο ιος εγκλωβίζεται στο Hepa παραμένει εκεί και δεν απελευθερώνεται ξανά στο περιβάλλον. Ύστερα από κάποιες ώρες ίσως και 1-2 ημέρες αδρανοποιείται και εξουδετερώνεται.

Πίσω

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password