ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ PM 2,5 ~ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Τα σωματίδια κάτω από 2,5 PM είναι μικροσκοπικά σωματίδια (στερεά ή υγρά) που υπάρχουν στον αέρα και δεν μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι παρά μόνο με μικροσκόπιο. Τα σωματίδια μετριούνται σε μικρόμετρα (mμ) όπου κάθε mμ είναι όσο 1 χιλιοστό του χιλιοστού (106 του μέτρου).

Για να φανταστούμε πόσο μικρό είναι σωματίδιο κάτω από 2,5 μm αρκεί να αναλογιστούμε ότι η ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο 50-70 mμ. Το σχήμα του σωματιδίου, το υλικό του και η κατανομή του σχήματος και της μάζας του οποίου είναι κατασκευασμένα ποικίλλουν δραματικά από περιοχή σε περιοχή και από περίοδο σε περίοδο. Στις αστικές περιοχές για παράδειγμα τα σωματίδια PM μπορούν να περιλαμβάνουν τοξικούς αέριους ρύπους μέσα τους. Επίσης κατά την περίοδο κυρίως της άνοιξης τα σωματίδια PM περιλαμβάνουν γύρη (μέχρι 100 mμ), η οποία αποτελεί μία από τις αιτίες των αλλεργιών.

Πώς μετρούνται τα σωματίδια PM

Τα σωματίδια PM μετριούνται συνήθως σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το PM 2,5 καλύπτει όλα τα σωματίδια μεταξύ 0 και 2,5 mμ. Το PM 10 καλύπτει όλα τα σωματίδια μεταξύ 0 και 10 mμ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επιτρεπτό όριο σωματιδίων PM 10 που μπορούμε να αναπνέουμε είναι 50 μικρογραμμάρια / m3 ενώ για τα PM 2,5 είναι 25 μικρογραμμάρια / m3.

Η μέτρησή τους είναι μια δύσκολή διαδικασία καθώς τα σωματίδια διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, υλικό, υγρασία. Η σωστή μέτρηση γίνεται από ογκώδεις και πανάκριβες συσκευές που κοστίζουν συνήθως άνω των 15.000 -20.000 ευρώ.

Μια πιο απλή μέθοδος και πολύ οικονομικότερη είναι η μέτρηση των σωματιδίων PM με μετρητές λέισερ. Το μειονέκτημα είναι ότι το λέισερ μπορεί να βρει τον αριθμό των σωματιδίων αλλά όχι των όγκο τους καθώς δεν αναγνωρίζει σχήμα, μέγεθος, ειδική πυκνότητα κτλ. Παρόλα αυτά αποτελεί μια πολύ καλή λύση αν θέλουμε να συγκρίνουμε πχ πόσα σωματίδια PM 2,5 είχαμε σε έναν χώρο πριν την λειτουργία ενός καθαριστή αέρα και πόσο είχαμε μετά την λειτουργία του.

Πώς τα σωματίδια PM επηρεάζουν την υγεία μας;

Τα μεγάλα σωματίδια πάνω από 10mμ όπως η σκόνη δεν είναι τόσο επικίνδυνα για την υγεία μας καθώς προσκολλώνται στην αναπνευστική οδό και σχεδόν δεν φθάνουν στους πνεύμονες. Τα μικροσκοπικά σωματίδια όμως κάτω από 2,5 mμ είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Φτάνουν στους πνεύμονες και από εκεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναπνοή μεγάλης ποσότητας τέτοιων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες ασθένειες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευθύνεται για το 20 % των θανάτων παγκοσμίως.

Πώς να μειώσετε τα σωματίδια PM στο σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τον αέρα στο σπίτι σας είναι με τη βοήθεια ενός καθαριστή αέρα. Η WInix προσφέρει μια μεγάλη γκάμα καθαριστών αέρα που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος των φίλτρων και η παροχή αέρα της συσκευής που θα επιλέξετε τόσο καλύτερο καθαρισμό του χώρου σας θα επιτύχετε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε Live βίντεο πως με την χρήση ενός καθαριστή αέρα Winix μπορείτε να εξαλείψετε τα σωματίδια PM 2,5


Πίσω

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password