ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ~ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας. Μερικοί άνθρωποι αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη ενώ άλλοι απαιτούν άμεση λήψη μέτρων. Ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία μπορεί να βρίσκεστε, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γεγονός. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Διεθνής Επιτροπή Περιβάλλοντος διεξήγαγαν δύο μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων είναι σχεδόν τα ίδια: οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, πράγμα που προκαλεί ανησυχία.

Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη νευροαναπτυξιακή ικανότητα και τις γνωστικές ικανότητες. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το άσθμα και τον καρκίνο κατά την παιδική ηλικία. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές προσβολές αργότερα στη ζωή τους.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη δική της έρευνα με παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται άμεσα με την ASD (Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος). Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος των παιδιών που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν 78% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ASD σε σύγκριση με ένα παιδί που ζει σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης. (International Environment, 2018)

Τα παιδιά φυσιολογικά αναπνέουν ταχύτερα από τους ενήλικες, ζώντας σε ένα μολυσμένο περιβάλλον απορροφούν περισσότερους ρύπους. Επιπλέον περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο έδαφος, όπου οι μολυσματικές ουσίες είναι πιο συγκεντρωμένες. Ιδιαίτερα όταν ρυπογόνα καύσιμα ή άλλες τεχνολογίες για μαγείρεμα, φωτισμό και θέρμανση χρησιμοποιούνται τακτικά στο σπίτι τους, είναι πιο ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών. Σκεφτείτε τζάκια, καπνό τσιγάρου ή από τζάκι, θερμαντήρες κηροζίνης, σόμπες αερίου, εξοπλισμό με βενζίνη, κεριά, θυμίαμα.

Βασικά ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization, 2018):

  •  Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη πνευματικών και κινητικών δεξιοτήτων (γνωστικές βλάβες).
  •  Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει τη λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών, ακόμη και αν δεν εκτίθενται σε υψηλά αλλά χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης.
  •  Το 93% των παιδιών παγκοσμίως σε ηλικίας κάτω των 15 ετών εκτίθενται σε επίπεδα σωματιδίων (PM2,5) τα οποία βρίσκονται πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα.
  •  Περισσότερο από το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως - συμπεριλαμβανομένων των 1 δισεκατομμυρίων παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών - εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα ρύπανσης της οικιακής ατμόσφαιρας. Οι κύριες αιτίες είναι το μαγείρεμα με ρυπογόνες τεχνολογίες, η χρήση κακών καυσίμων και τα παλιά κτήρια που ζουν (άρρωστα κτήρια)
  •  Περίπου 600.000 θάνατοι σε παιδιά κάτω των 15 ετών αποδόθηκαν τόσο στις επιπτώσεις της ρύπανσης από το νοικοκυριό όσο και από τον εξωτερικό αέρα το 2016.
  •  1 στους 10 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Με το πέρασμα των χρόνων αυτή η αναλογία θα αυξάνεται.


Πίσω

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password