ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ~ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΕΡΑ_ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΑΣ

Ένα σύνηθες λάθος που βλέπουμε καθημερινά από την εμπειρία μας ότι γίνεται, είναι ότι ο καταναλωτής επιλέγει μοντέλο καθαριστή αέρα μόνο με βάση τα τετραγωνικά που θα τον χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι λάθος καθώς πέρα από τα τετραγωνικά πρέπει να δει και το είδος της επιβάρυνσης που έχει στο χώρο του. 

Εάν για παράδειγμα σε ένα μικρό χώρο 10τμ υπάρχει έντονος καπνός από τσιγάρο ή τζάκι δεν θα πρέπει να επιλέξετε ένα μικρό μοντέλο με μικρότερα φίλτρα αλλά ένα μεγαλύτερο μοντέλο όπως ο καθαριστής αέρα Winix U300 ή Winix U450. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν  καπνίζουμε σε ένα μικρό χώρο είναι πιο δύσκολο για τον καθαριστή να εξουδετερώσει τις οσμές οπό ότι εάν καπνίζαμε τον ίδιο αριθμό τσιγάρων σε ένα μεγαλύτερο χώρο. Ο λόγος είναι ότι ο αέρας στα 10τμ θα είναι πολύ περισσότερο επιβαρυμένος ως ποσοστό επιβάρυνσης. Είναι αυτονόητο ότι στο παραπάνω παράδειγμα παίζει σπουδαίο ρόλο και ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουμε στο χώρο. 

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να κοιτάξουμε ώστε το μοντέλο που θα επιλέξουμε να καλύπτει τις ανάγκες μας.

 Το είδος της επιβάρυνσης που έχουμε στο χώρο μας

  Τα τετραγωνικά μέτρα που θα χρησιμοποιήσουμε τον καθαριστή αέρα

Είδος της επιβάρυνσης

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση σε ένα χώρο, τόσο μεγαλύτερα φίλτρα χρειαζόμαστε ώστε να φιλτράρουν ιδανικά τον αέρα μας. Δύο είναι οι παράγοντες που δημιουργούν κακή ατμόσφαιρα σε έναν εσωτερικό χώρο. 

 Τα σωματίδια όπως σκόνη, ακάρεα, γύρη, σπόρια μυκητών, νεκρά κύτταρα, σωματίδια από υλικά και έπιπλα του χώρου, σωματίδια από κατοικίδια, σωματίδια από καπνό, αφρικανική σκόνη κ.α 

 Τα σωματίδια συγκρατούνται από το φίλτρο Hepa. Πιο συγκεκριμένα ένα απόλυτο φίλτρο Hepa (True Hepa) σαν αυτά που χρησιμοποιεί η Winix και η Boneco σε όλα της τα μοντέλα μπορεί να συγκρατήσει το 99,97% όλων των σωματιδίων τόσο μικρών όσο 0,3 μικρόμετρα (το 1 μικρόμετρο έχει διάμετρο 1 χιλιοστό του χιλιοστού). Kάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι υπάρχουν στην αγορά φίλτρα που δηλώνουν ως Hepa και έχουν την όψη Hepa αλλά δεν είναι απόλυτα φίλτρα Hepa (True Hepa). Η πλέξη τους είναι τέτοια που δεν μπορεί να συγκρατήσει το 99,97% των σωματιδίων ως 0,3 μm.

 Οι τοξικοί αέριοι ρύποι από παράγοντες όπως το τσιγάρο, το τζάκι, τα θερμαντικά σώματα, τα χημικά, το μαγείρεμα, το καυσαέριο, τα υλικά των επίπλων, οσμές κατοικιδίων και ανθρώπων κ.α

Οι τοξικοί αέριοι ρύποι εξουδετερώνονται από το φίλτρο ενεργού άνθρακα. Κάθε μοντέλο χρησιμοποιεί διαφορετικό μέγεθος και τύπο ενεργού άνθρακα. Υπάρχουν ενεργοί άνθρακες που περιέχουν στο εσωτερικό τους κόκκους άνθρακα (όπως τα μοντέλα Winix U300, Winix U450, Boneco P340, Boneco P700) Ενώ άλλη τύποι μοντέλων χρησιμοποιούν άνθρακα που μοιάζει σαν μαύρη τσόχα (όπως τα μοντέλα Winix P150, P300, ZERO). O πρώτος τύπος ενεργού άνθρακα είναι καλύτερος στο να διασπάσει έντονους αέριους ρύπους όπως αυτοί που προέρχονται από τσιγάρο, τζάκι, μαγείρεμα, πετρέλαιο κτλ.

Με βάση τα παραπάνω εάν στο χώρο μας έχουμε έντονες οσμές (πχ καπνίζουμε) πρέπει να επιλέξουμε ένα μοντέλο με συμπαγές φίλτρο ενεργού άνθρακα (κόκκους άνθρακα), από την άλλη αν μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα σωματίδια (πχ πάσχουμε από αλλεργική ρινίτιδα) και δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο είδος επιβάρυνσης δεν χρειάζεται να αγοράσουμε μια συσκευή με συμπαγές φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Μέγεθος του χώρου που θα χρησιμοποιήσουμε τον καθαριστή αέρα

Τα τετραγωνικά μέτρα που θα χρησιμοποιήσουμε τον καθαριστή αέρα παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου. Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερα τετραγωνικά έχουμε τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η δυνατότητα της συσκευής να καθαρίσει. Η δυνατότητα της συσκευής να καθαρίζει ορίζεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου.

Η παροχή ή ροή αέρα μας δείχνει τα κυβικά μέτρα αέρα / ώρα που μπορεί να καθαρίσει η κάθε συσκευή. Επί της ουσίας μας δείχνει για πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι η κάθε συσκευή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Φορέα σε θέματα Αερίων EPA (Environmental Protection Agency) ένας καλός καθαρισμός του χώρου είναι όταν γίνονται 5 ή περισσότερες εναλλαγές αέρα / ώρα ενώ ένας πιο μέτριος καθαρισμός είναι όταν γίνονται 2,5 – 4 εναλλαγές αέρα / ώρα.

Παράδειγμα υπολογισμού σε επιφάνεια 30τμ, με έπιπλα που καταλαμβάνουν το 1/3 του χώρου και ύψος ταβανιού τα 3μ.:

 Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 30 τμ χ 3μ ύψος = 90 κυβικά μέτρα αέρα (m3).

 Καθώς το 1/3 του χώρου καταλαμβάνεται από έπιπλα, τα πραγματικά μας κυβικά μέτρα αέρα είναι περίπου 60 m3.

 Εάν αγοράσουμε έναν καθαριστή αέρα που έχει δυνατότητα να καθαρίζει 330 m3/h όπως ο καθαριστής Winix U300, αυτό σημαίνει ότι όλος ο αέρας του εσωτερικού μας χώρου (που είναι 60 κυβικά μέτρα) θα περάσει μέσα από τα φίλτρα και θα καθαριστεί περίπου 5,5 φορές ανά  μια ώρα (ανά 11 λεπτά) που είναι το ιδανικό.

Ο λόγος που πάντα στα μοντέλα μας αναγράφουμε 2 τιμές τετραγωνικών πχ 30 – 66 τμ είναι ότι ο χαμηλός αριθμός τετραγωνικών υποδεικνύει τον ιδανικό καθαρισμό του αέρα και ο υψηλός αριθμός τον μέτριο καθαρισμό.

Είναι επίσης καλό πριν αγοράσουμε κάποιον καθαριστή αέρα να κάνουμε μόνοι μας τους υπολογισμούς καθώς μπορεί να υπάρχει παραπλάνηση ως προς τα τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε έμπορος ότι καλύπτει η συσκευή του. Είναι συχνό το φαινόμενο μικρής παροχής αέρα καθαριστές να δηλώνουν ότι καλύπτουν πολλά τετραγωνικά πράγμα αδύνατο.


Πίσω

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password