ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Σε κάθε εσωτερικό χώρο υπάρχουν εκατομμύρια σωματίδια και τοξικοί αέριοι ρύποι που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της αναπνευστικής οδού (με την εισπνοή) και μπορεί να είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας.

Είναι λοιπόν κρίσιμο να εξασφαλίσουμε ότι ο αέρας του χώρου που ζούμε και αναπνέουμε είναι κατά το δυνατό καθαρός και απαλλαγμένος από αυτούς τους βλαπτικούς παράγοντες. Η ανάγκη γίνεται μεγαλύτερη για ανθρώπους που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα, χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα όπως το ΧΑΠ ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως έγκυες, βρέφη, ηλικιωμένοι κ.α
Ας δούμε λοιπόν τους παράγοντες που υπάρχουν σε κάθε εσωτερικό χώρο και μπορούν να μας βλάψουν

Μικρόβια (Ιοί – Βακτηρίδια – Σπόρια μυκήτων)image

Σε κάθε εσωτερικό χώρο συμβιώνουμε καθημερινά με εκατομμύρια ζωντανούς μικροοργανισμούς – μικρόβια. Είναι τα βακτηρίδια, οι μύκητες/μούχλα και οι ιοί που προκαλούν τις λοιμώξεις και τις ιώσεις.
Τα βακτηρίδια για να επιβιώσουν παίρνουν τις θρεπτικές τους ουσίες από το περιβάλλον και έτσι μπορούν να ζήσουν σχεδόν παντού – σε αντικείμενα, ρούχα, έπιπλα, επιφάνειες, στο νερό που πίνουμε – κυριολεκτικά παντού. Αντίθετα οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν μόνο μέσα σε έναν ζωντανό οργανισμό (ξενιστή).
Επιπλέον τα βακτηρίδια στην πλειοψηφία τους είναι αβλαβή καθώς μόνο ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν βακτηριδιακές λοιμώξεις όπως στρεπτόκοκκο του λαιμού ή λοιμώξεις του αυτιού, σε αντίθεση με τους ιούς που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι καθώς προκαλούν ένα πλήθος σοβαρότερων ασθενειών όπως γρίπη, κρυολόγημα, πνευμονίες κ.α. Το καλό με τους ιούς είναι ότι μπορούμε να προστατευθούμε ευκολότερα καθώς ζουν μόνο μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς όπως οι άνθρωποι και τα ζώα ενώ μόνο για λίγες ώρες μπορούν να επιβιώσουν στο περιβάλλον και σε επιφάνειες. Επομένως αν δεν έρθουμε σε επαφή με άνθρωπο που νοσεί δεν κινδυνεύουμε από κάποια ίωση.
Οι μύκητες/μούχλα είναι βλαπτικοί κυρίως για τους ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες και άσθμα. Τα σπόρια τους επιδεινώνουν τα αναπνευστικά προβλήματα και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Καπνός – Αιθαλομίχλη – Νέφος4663 1 0

Ο καπνός του τσιγάρου και των κεριών, η αιθαλομίχλη που δημιουργείται από την καύση προϊόντων επεξεργασμένου ξύλου και το νέφος που προκαλείται από την καύση προϊόντων πετρελαίου, είναι τρεις πολύ επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία του κάθε ανθρώπου.
Κατά την καύση παράγονται μια σειρά από επικίνδυνες ουσίες όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου κ.α τα οποία προκαλούν περιορισμό της λειτουργίας των πνευμόνων, επιδείνωση ΧΑΠ, καρκινογενέσεις κ.α. Είναι λοιπόν απαραίτητο ειδικά εάν ζούμε σε περιοχές επιβαρυμένες με νέφος ή υπάρχει καπνιστής μέσα στο σπίτι ή κάνουμε χρήση τζακιού, να έχουμε έναν καθαριστή αέρα. Ο καθαριστής αέρα διαθέτοντας μεγάλα σε διαστάσεις και χοντρά σε πάχος φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα θα δεσμεύσει τις επικίνδυνες ουσίες που δεν πρέπει να εισπνέουμε.

cleaning dust with feather dusterΣκόνη και Ακάρεα

Ο περιορισμός της σκόνης και των ακάρεων είναι ίσως το πρώτο μέλημα που θα πρέπει να έχουμε κυρίως αν πάσχουμε από αλλεργίες, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχική υπερευαισθησία κ.α.
Η σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών που ανήκουν στις παραπάνω ευαίσθητες ομάδες και αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για τα ακάρεα και τα μικρόβια. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στην Αφρικανική σκόνη που κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας κάθε Άνοιξη και Χειμώνα. Τα σωματίδια της Αφρικανικής σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φώσφορος και το πυρίτιο, διοξίνες και υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων και καυσαερίων. Γίνεται αντιληπτό ότι όταν εισπνέουμε την Αφρικανική σκόνη, τα μικροσωματίδια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν ζωτικά όργανα.
Τα ακάρεα λόγω του βάρους τους δεν μένουν εναέρια αλλά προσγειώνονται και κάθονται σε επιφάνειες όπως στρώματα, μαξιλάρια, καναπέδες όπου και πολλαπλασιάζονται. Οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξής τους είναι σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 25ο C και σε υψηλή σχετική υγρασία. Για το λόγο αυτό τα επίπεδά τους αυξάνονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Τα ακάρεα είναι η βασική αιτία του άσθματος και των αλλεργιών και 1 γραμμάριο σκόνης περιέχει 100-500 ακάρεα.
Για τον περιορισμό της σκόνης και των ακάρεων στο εσωτερικό του σπιτιού μας είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός καλού καθαριστή αέρα. Ο καθαριστής αέρα πρέπει να έχει μεγάλα σε διαστάσεις και πάχος φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα όπως οι συσκευές Winix που σας προσφέρουμε.

DetergentsΧημικά – VOCs

Τα δεκάδες χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια μας είναι άκρως βλαπτικά για την υγεία. Απολυμαντικά, καθαριστικά, spray, απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά, αποσμητικά, βερνίκια που υπάρχουν σε έπιπλα και σε ξύλινα πατώματα, χρώματα που βάφουμε τους τοίχους – όλα αυτά τα προϊόντα παράγουν τοξικά αέρια, ουσίες όπως οι φορμαδεϋδες και πτυτικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Επιπλέον, χημικές ουσίες απελευθερώνονται και από συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια μας όπως φούρνοι, γκαζάκια κ.α.
Τα παραπάνω χημικά προϊόντα πέρα από ερεθισμούς στα μάτια και το λαιμό μπορούν να προκαλέσουν και άλλες σοβαρότερες ασθένειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, επιδείνωση ΧΑΠ, καρδιακά προβλήματα και καρκινογενέσεις. Η χρόνια έκθεση σε αυτά τα προϊόντα σίγουρα θα μας βλάψει. Για το λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατό λιγότερη χρήση τους και να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή αέρα που θα διαθέτει φίλτρα ενεργού άνθρακα και φίλτρα Hepa.

Γύρη Φυτώνallergies kids 4 524x350

Μια από τις πιο συχνές αιτίες αλλεργίας είναι η γύρη και οι σπόροι των διαφόρων φυτών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως την Άνοιξη όπου είναι εποχή μεγάλης ανθοφορίας. Η γύρη λόγω του ότι είναι ελαφριά δεν επικάθεται εύκολα (παραμένει στον αέρα) και ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις εισχωρώντας και στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Σίγουρα η χρήση ενός καλού καθαριστή αέρα που θα έχει μεγάλα σε διαστάσεις και πάχος φίλτρα Hepa θα βοηθήσει στην κατακράτηση της γύρης και στον περιορισμό του προβλήματος.

SKILOSΤρίχες – Οσμές κατοικιδίων

Τα κατοικίδια πέρα από απόλαυση και χαρά δημιουργούν συχνά μικροπροβλήματα στους ιδιοκτήτες τους. Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αλλεργίες στο τρίχωμά τους ή που βρίσκουν την οσμή που δημιουργείται στο σπίτι ενοχλητική.
Η χρήση μιας καλής συσκευής καθαρισμού του αέρα που θα διαθέτει φίλτρο Hepa για την συγκράτηση των μικροσωματιδίων και του τριχώματος και φίλτρο ενεργού άνθρακα για εξουδετέρωση των οσμών, θα δώσει λύση στο πρόβλημα.