ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ;

Το Νερό είναι βασικό συστατικό της ζωής. Άλλωστε τουλάχιστον το 65% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των ιστών του ανθρώπου και αναγκαίο σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τις βιοχημικές διεργασίες.
Πόσο καθαρό είναι όμως το νερό που πίνουμε καθημερινά και πόσο μπορεί να μας βλάψει;

Το νερό της βρύσης

Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει ότι το νερό της βρύσης έχει κάποιες φορές δυσάρεστη γεύση ή παρατηρούμε ότι περιέχει μικροσωματίδια που μπορεί να είναι σκουριά, χώμα, άμμος, άλατα κτλ που του προσδίδουν θολότητα.
Αυτοί οι ρύποι παρόλο που κάνουν το νερό μας ακατάλληλο, δεν είναι οι απειλητικότεροι για την υγεία μας. Οι πραγματικά επικίνδυνες ουσίες είναι αυτές που δεν φαίνονται.
Τέτοιες είναι :

Εξασθενές Χρώμιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει συμπεριλάβει στις άκρως επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Πειράματα σε ζώα έδειξαν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης Ca στα νεφρά, στο συκώτι και στα έντερα. Το εξασθενές Χρώμιο προέρχεται κυρίως από βιομηχανίες που δεν επεξεργάζονται τα απόβλητά τους με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Δυστυχώς ένα τέτοιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει επί πολλά χρόνια στον Ασωπό ποταμό.

Χλώριο και παράγωγα Χλωρίου

Το Χλώριο χρησιμοποιείται επίσημα ως μέσο καθαρισμού του νερού. Θα το χαρακτηρίζαμε ως αναγκαίο κακό καθώς σε διαφορετική περίπτωση – αν δηλαδή δεν χρησιμοποιούσαμε Χλώριο – ο πληθυσμός θα κινδύνευε από πολλές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Το Χλώριο ενώνεται με άλλες οργανικές ουσίες που περιέχονται στο νερό και σχηματίζουν Χλωριούχα παράγωγα. Αυτά είναι άκρως επικίνδυνες ουσίες και προκαλούν καρκινογενέσεις κυρίως στην ουροδόχο κύστη, στο ήπαρ και τα νεφρά.

Αμίαντος

Ο κόκκος του Αμιάντου είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να πιαστεί από ένα κεντρικό σύστημα φιλτραρίσματος που χρησιμοποιούν τα υδραγωγεία. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο ένα πολύ καλό φίλτρο νερού στο σπίτι όπως το φίλτρο Finecel. Το φίλτρο Finecel χρησιμοποιεί 3 στάδια από τα οποία περνάει το νερό για να καθαριστεί και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι ένα από τα φίλτρα είναι υπερδιήθησης- δηλαδή συγκρατεί σωματίδια ως 0,1 μικρόμετρα (1 μm = 1 χιλιοστό του χιλιοστού) όσο αυτά του κόκκου Αμιάντου. Στην ελληνική αγορά δύσκολα θα βρούμε φίλτρα τόσο συμπαγή όσο το φίλτρο Finecel που να κρατούν τόσο μικρά σωματίδια.

Βακτήρια, Ιοί, Άλγη, Παράσιτα

Εάν το σύστημα παροχής του νερού είναι παλαιωμένο ή αν οι σωληνώσεις στο σπίτι μας είναι παλιές, είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν οι παραπάνω μικροοργανισμοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι ευπαθείς ομάδες όπως έγκυες, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπου σε αυτή την περίπτωση είναι επιβεβλημένη η χρήση ενός πολύ καλού φίλτρου νερού με 3 στάδια καθαρισμού και φίλτρο υπερδιήθησης όπως το Finecel.

Αρσενικό, Μόλυβδος, Κάδμιο, Θειϊκά

Οι παραπάνω ουσίες είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχονται στο νερό. Προέρχονται από λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα, καύση προιόντων πετρελαίου, σωληνώσεις κ.α. Είναι πολύ επικίνδυνες και προκαλούν καρκινογενέσεις.

Εμφιαλωμένο νερό                                       bottled water         

Υπάρχει πολλές φορές η αντίληψη ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ανώτερο ποιοτικά από το νερό της βρύσης. Είναι όμως έτσι?
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ακαταλληλότητα των εμφιαλωμένων νερών μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους.
- Στις επικίνδυνες ουσίες όπως βακτηρίδια, ψευδομονάδες, εντερόκοκκος, εξασθενές Χρώμιο, Αρσενικό, Βρωμικά ιόντα, που μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο το νερό πριν την εμφιάλωσή του.
- Στις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το πλαστικό μπουκάλι όταν η θερμοκρασία που εκτίθεται το εμφιαλωμένο νερό είναι μεγαλύτερη από 18 C. Σύμφωνα με πλήθος μελετών, όταν το εμφιαλωμένο νερό βρίσκεται σε θερμοκρασίες πάνω από 18 C, απελευθερώνονται από το πλαστικό μπουκάλι επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως το στυρένιο, η δυσφαινόλη Α και φθαλικές ενώσεις. Στην Ελλάδα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες αποθήκευσης και μεταφοράς είναι πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο οπότε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος.

Συμπέρασμα

Φίλτρο νερού Το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό είναι πολύ πιθανό να εμπεριέχουν βλαβερές ουσίες για την υγεία μας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος εάν θέλουμε να πίνουμε καθαρό και υγιεινό νερό, είναι να φιλτράρουμε το νερό στην πηγή, δηλαδή στη βρύση μας. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα φίλτρο νερού που θα έχει πολλά στάδια καθαρισμού αλλά κυρίως θα έχει φίλτρο υπερδιήθησης που θα συγκρατεί τα πολύ μικρά σωματίδια. Το φίλτρο καθαρισμού Finecel είναι η καλύτερη λύση καθώς χρησιμοποιεί 2 φίλτρα ενεργού άνθρακα και 1 φίλτρο υπερδιήθησης που είναι τόσο συμπαγές ώστε να συγκρατεί όλα τα σωματίδια διαμέτρου ως 0,1μm (1μm = 1 χιλιοστό του χιλιοστού). Στην ελληνική αγορά δύσκολα θα βρούμε φίλτρα που να κατακρατούν σωματίδια ως 0,1 microns.