Άσθμα Παράγοντες που προκαλούν

Κατά την ανθρώπινη εισπνοή και εκπνοή, οι αεραγωγοί (μικροί σωλήνες) μεταφέρουν τον αέρα εντός και εκτός πνευμόνων. Στους ανθρώπους με άσθμα αυτοί οι μικροί σωλήνες στενεύουν ενώ υπάρχει και υπερπαραγωγή βλέννας στο εσωτερικό τους. Σαν αποτέλεσμα, οι αεραγωγοί φράζουν και ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός και εκτός πνευμόνων.
Ανάλογα με τα συμπτώματα το πρόβλημα άσθματος μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό.

Παράγοντες που προκαλούν άσθμα


Όπως προαναφέραμε, στους ανθρώπους με άσθμα, οι μικροί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα εντός και εκτός πνευμόνων είναι ευαίσθητοι και στενεύουν. Οι παράγοντες που ερεθίζουν αυτούς τους αεραγωγούς προκαλώντας το πρόβλημα είναι οι εξής :
- Τοξικοί αέριοι ρύποι όπως καπνός τσιγάρου, νέφος, αιθαλομίχλη, ασμές από χημικά προϊόντα όπως καθαριστικά, απολυμαντικά, απορρυπαντικά, καλλυντικά, spray, εντομοαπωθητικά κτλ, οσμές από το μαγείρεμα κ.α
- Αλλεργιογόνοι Παράγοντες όπως σκόνη, γύρη φυτών, τρίχωμα κατοικιδίων κα.
- Καιρικές συνθήκες όπως αλλαγή θερμοκρασίας, επίπεδα υγρασίας, κρύο.
- Ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από τα μικρόβια (ιούς, βακτήρια, μύκητες).

Συμπτώματα άσθματος και θεραπεία

Τα πιο συχνά συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας κυρίως τις νυχτερινές ώρες, η δύσπνοια και το σφύριγμα στο στήθος (συριγμός).
Υπάρχουν αρκετές αγωγές κυρίως εισπνεόμενων φαρμάκων που περιορίζουν τη συχνότητα και την σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να το θεραπεύει οριστικά. Μέγιστη σημασία στην αντιμετώπιση του άσθματος παίζει η αποφυγή των παραγόντων που το δημιουργούν.
Πρώτο και κύριο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο αέρας του χώρου που ζούμε και αναπνέουμε είναι καθαρός και απαλλαγμένος από αλλεργιογόνους παράγοντες, παθογόνους οργανισμούς και τοξικούς αέριους ρύπους.

Μέτρα προστασίας από το άσθμα

Τα βασικότερα μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους με άσθμα είναι τα εξής:
- Συχνός αερισμός του χώρου που ζούμε.
- Αποφυγή καπνού μέσα στο σπίτι. Απαγόρευση καπνίσματος και ανάματος τζακιού.
- Χρήση κατά το δυνατό λιγότερων χημικών οικιακών προϊόντων που παράγουν τοξικούς αέριους ρύπους.
- Περιορισμό κατά το δυνατό της σκόνης στο εσωτερικό του σπιτιού. Συχνή πλύση των αντικειμένων που επικάθεται η σκόνη όπως καναπέδες, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα, χνουδωτά αντικείμενα κ.α
- Περιορισμό της επαφής με αλλεργιογόνους παράγοντες όπως είναι το τρίχωμα των κατοικιδίων και η γύρη των φυτών.

Καθαριστές αέρα Winix και καταπολέμηση άσθματος

siskeues katharismou aeraΗ αγορά ενός καλού καθαριστή αέρα των εσωτερικών χώρων, όπως οι καθαριστές Winix είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα.
Αυτά που πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε συσκευή καθαρισμού του αέρα, είναι τα εξής:
- Να έχει μεγάλα σε διαστάσεις και πάχος φίλτρα, όπως φίλτρο Hepa που θα κατακρατά όλα τα πολύ μικρά σωματίδια που υπάρχουν κατά εκατομμύρια σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι και φίλτρο Ενεργού άνθρακα που θα εξουδετερώνει τους τοξικούς αέριους ρύπους και οσμές.
- Να μην χρησιμοποιεί σαν τεχνολογία τον ιονισμό. Οι ιονιστές ηλεκτρίζουν τα σωματίδια (ιονισμός) και τα κολλάνε σε επιφάνειες – με άλλα λόγια παραμένουν στο χώρο μας. Οι άνθρωποι με άσθμα χρειάζονται έναν καθαριστή αέρα που θα έχει φίλτρα που εγκλωβίζουν – πιάνουν τα σωματίδια και όχι έναν ιονιστή. Θα δούμε ότι τα φίλτρο Hepa και Ενεργού άνθρακα των συσκευών Winix, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της συσκευής θα έχουν μαυρίσει και θα χρειάζονται αντικατάσταση. Θα έχουν μαυρίσει από τα εκατομμύρια σωματίδια που θα έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους και τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα αναπνέαμε.
stadia katharismou- Να μην παράγουν επικίνδυνο για την υγεία όζον. Το όζον όταν το αναπνέουμε καταστρέφει τους ιστούς των πνευμάτων και επιδεινώνει το άσθμα. Ο ιονισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό σε θέματα ποιότητας αέρα (Environmental Protection Agency), μπορεί να παράγει μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο ποσότητα όζοντος στο περιβάλλον.
Οι καθαριστές αέρα Winix δεν είναι ιονιστές καθώς δεν χρησιμοποιούν σαν τεχνολογία τον ιονισμό, αλλά φίλτρα που εγκλωβίζουν τα σωματίδια. Επιπλέον έχουν την πιστοποίηση του επίσημου φορέα της Αμερικής ARB ότι δεν παράγουν όζον καθώς και πιστοποίηση από το κέντρο ερευνών Δημόκριτος.
- Τέλος ο καθαριστής αέρα πρέπει να έχει μεγάλη παροχή αέρα (m3/h) – να είναι με άλλα λόγια αρκετά ισχυρός ώστε να εναλλάσσει τουλάχιστον 5-7 φορές ανά ώρα τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Οι αλλεργιογόνοι και παθογόνοι οργανισμοί καθώς και οι αέριοι ρύποι, παράγονται συνεχώς στο εσωτερικό μας περιβάλλον, οπότε πρέπει να έχουμε ένα σύστημα πολύ δυνατό που θα φιλτράρει τον αέρα με ταχύτητα. Οι συσκευές καθαρισμού Winix έχουν μεγάλη παροχή αέρα (m3/h) ώστε να μας εξασφαλίσουν πραγματικό καθαρισμό του εσωτερικού μας χώρου.