ΜΟΛΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μόλυνση των εσωτερικών χώρων που ζούμε και αναπνέουμε κατατάσσεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας. Αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο περνούν το 90% της ζωής τους στους εσωτερικούς χώρους, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του προβλήματος.

Από πού προέρχεται η ρύπανση


Η ρύπανση των εσωτερικών χώρων μπορεί να προέρχεται από μια σειρά παραγόντων. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής :

-Χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια μας όπως καθαριστικά, απολυμαντικά, εντομοαπωθητικά, spray, καλλυντικά, απορρυπαντικά και πολλά άλλα. Τα παραπάνω προϊόντα παράγουν πτητικές και ημιπτυτικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που είναι αρκετά επικίνδυνες όταν τις εισπνέουμε.

- Υλικά οικοδομής όπως χρώματα που βάφουμε τους τοίχους, βερνίκια που υπάρχουν σε έπιπλα και σε ξύλινα πατώματα, υλικά μόνωσης επίστρωσης και οροφών όπως ο υαλοβάμβακας και ο αμίαντος, κόλες, πλαστικά, κόντρα πλακέ κ.α. Τα παραπάνω προϊόντα απελευθερώνουν καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως οι φορμαλδεΰδες και ίνες που προσκολλώνται στους πνεύμονες.

- Τζάκια, φούρνοι, κεριά παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου προκαλώντας περιορισμό της λειτουργίας των πνευμόνων, επιδείνωση ΧΑΠ, καρκινογενέσεις κ.α

- Νέφος & Αιθαλομίχλη που εισέρχονται στο εσωτερικό του σπιτιού μας από το εξωτερικό περιβάλλον όσο καλές μονώσεις και εάν έχουμε.

- Το έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκεται το κτίριο, είναι πιθανό να παράγει επικίνδυνους αέριους ρύπους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι στην Αγγλία και τη Σουηδία για το 9% των Ca του πνεύμονα έχει ενοχοποιηθεί το υλικό ραδόνιο που βρίσκεται κάτω από τα κτίρια.

- Έπιπλα και κλινοσκεπάσματα όπως καναπέδες, σεντόνια, στρώματα, μαξιλάρια, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ακάρεα και η σκόνη, επιδεινώνοντας τις αλλεργίες και το άσθμα.

- Κλιματιστικά που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων, μυκήτων και ιών με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

- Η υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και ακάρεων δημιουργώντας μια σειρά από πνευμονολογικά προβλήματα όπως δύσπνοιες, αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα κτλ

- Κατοικίδια όπου το τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και να μεταδώσει ζωονόσους.

- Καπνός τσιγάρου. Πέρα από τα προφανή προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πολλές από τις χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο τσιγάρο προσκολλώνται σε έπιπλα, επιφάνειες, ρούχα και δεν φεύγουν όσο καλά και εάν αερίσουμε.

Συμπέρασμαsiskeues katharismou aera

Είναι βέβαιο ότι μια σειρά από παράγοντες που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους βλάπτουν την υγεία μας. Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι δεν θα επηρεαστούν το ίδιο. Όμως καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσο ευάλωτος είναι ο κάθε ένας από εμάς , καλό θα ήταν να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
H HealthyHouse διαθέτει καθαριστές αέρα των εσωτερικών χώρων με κατάλληλα φίλτρα και τεχνολογίες, τα οποία σίγουρα θα βοηθήσουν στο να εξαλειφθούν οι παράγοντες που βλάπτουν, ενώ θα βελτιώσουν άμεσα την υγείας σας. Είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για εσάς και την οικογένειά σας. Κάτι ακόμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι ότι στην μόλυνση των εσωτερικών χώρων δεν θα βοηθήσει καθόλου η τοποθέτηση ενός ιονιστή. Οι ιονιστές δεν έχουν φίλτρα που θα πιάνουν και θα εγκλωβίζουν τα σωματίδια. Χρησιμοποιούν σαν τεχνολογία τον ιονισμό με τον οποίο τα σωματίδια του εσωτερικού χώρου ηλεκτρίζονται και όντας ηλεκτρισμένα κολλάνε σε επιφάνειες πχ έπιπλα, τοίχους, ρούχα κτλ.χημικ