ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΕΡΑ ~ ΓΙΑΤΙ WINIX - BONECO

4 εις είναι η βασικές παράμετροι που πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε ένα καθαριστή αέρα.

 Να μην απελευθερώνει επικίνδυνο ΟΖΟΝ μέσω ιονισμού, λάμπας UV κτλ

 Την παροχή αέρα της συσκευής ώστε να μας καλύπτει στα τετραγωνικά για τα οποία την χρειαζόμαστε

 Το μέγεθος των φίλτρων Hepa και ενεργού άνθρακα καθώς επί της ουσίας τα φίλτρα είναι αυτά που συγκρατούν τα σωματίδια και τους τοξικούς αέριους ρύπους και κάνουν τη δουλεία του καθαρισμού του αέρα.

 Την παγκόσμια παρουσία του μοντέλου που θα αγοράσουμε ώστε να είμαστε βέβαιοι πως θα βρίσκουμε φίλτρα στο μέλλον.

Η συσκευή δεν πρέπει να είναι ιονιστής και να παράγει επικίνδυνο ΟΖΟΝ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ΟΖΟΝ είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αέρια που καταστρέφει τους ιστούς των πνευμόνων και δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα όταν το αναπνέουμε. Το επιτρεπόμενο όριο έχει ορισθεί από τον Π.Ο.Υ στα 100 μικρογραμμάρια / κυβικό μέτρο αέρα. Πέρα από τη ρύπανση, το Όζον παράγεται και από συσκευές που δημιουργούν ηλεκτρικές εκκενώσεις 5000 – 20000V όπως είναι οι ιονιστές. Η ζημιά που μπορεί να κάνουμε στην υγεία μας είναι μεγάλη εάν πέρα από το Όζον που αναπνέουμε έτσι και αλλιώς στην ατμόσφαιρα λόγω της ρύπανσης έχουμε στο χώρο μας έναν ιονιστή που λειτουργεί καθημερινά και για πολλές ώρες απελευθερώνοντας επιπλέον Όζον. Κάτι σημαντικό είναι ότι το Όζον λειτουργεί προσθετικά. Εάν για παράδειγμα αναπνέουμε στην ατμόσφαιρα 80 μικρογραμμάρια και έχουμε σε λειτουργία έναν ιονιστή που παράγει 50 μικρογραμμάρια τότε συνολικά αναπνέουμε 130 μικρογραμμάρια / κυβικό μέτρο αέρα ΟΖΟΝ που είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η μέθοδος του ιονισμού είναι μια φθηνή διαδικασία καθαρισμού του αέρα. Επί της ουσίας είναι μια ακίδα μέσα στη συσκευή που παράγει στην ατμόσφαιρα αρνητικά ιόντα. Αυτά τα ιόντα ηλεκτρίζουν τα αιωρούμενα στον εσωτερικό αέρα σωματίδια και τα κολλάνε σε επιφάνειες μέσα στον χώρο μας πχ έπιπλα, τοίχους, ρούχα, κουρτίνες κτλ. Τα σωματίδια μένουν στον χώρο απλά παύουν να αιωρούνται και επομένως δεν τα αναπνέουμε. 

Η σωστή μέθοδος καθαρισμού του αέρα είναι αποκλειστικά μέσω φίλτρων Hepa και Ενεργού άνθρακα. Ο καθαριστής αέρα κάνει αυτό ακριβώς. Ρουφάει τον επιβαρυμένο αέρα, τον περνάει μέσα από φίλτρο Hepa, κατόπιν μέσα από φίλτρο ενεργού άνθρακα και τον αποδίδει καθαρό στο περιβάλλον. Οι καθαριστές αέρα Winix και Boneco δεν είναι ιονιστές και δεν παράγουν τοξικό Όζον. Έχουν πιστοποιηθεί από τους φορείς AHAM και CARB (California Air Resource Board) στην Αμερική για μηδενικές εκπομπές Όζοντος. Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί από το εργαστήριο Δημόκριτος για μηδενικές εκπομπές Όζοντος.

Σωστός υπολογισμός του Καθαριστή αέρα με βάση τα τετραγωνικά μας

Η παροχή ή ροή αέρα που αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου μας δείχνει τα κυβικά μέτρα αέρα / ώρα που μπορεί να καθαρίσει η κάθε συσκευή. Επί της ουσίας μας δείχνει για πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι η κάθε συσκευή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Φορέα σε θέματα Αερίων EPA (Environmental Protection Agency) ένας καλός καθαρισμός του χώρου είναι όταν γίνονται 5 ή περισσότερες εναλλαγές αέρα / ώρα ενώ ένας πιο μέτριος καθαρισμός είναι όταν γίνονται 2,5 – 4 εναλλαγές αέρα / ώρα.

Ο λόγος που πάντα στα μοντέλα μας αναγράφουμε 2 τιμές τετραγωνικών πχ 30 – 66 τμ είναι ότι ο χαμηλός αριθμός τετραγωνικών υποδεικνύει τον ιδανικό καθαρισμό του αέρα και ο υψηλός αριθμός τον μέτριο καθαρισμό.

Παράδειγμα υπολογισμού σε επιφάνεια 30τμ, με έπιπλα που καταλαμβάνουν το 1/3 του χώρου και ύψος ταβανιού τα 3μ.:

 Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 30 τμ χ 3μ ύψος = 90 κυβικά μέτρα αέρα (m3).

 Καθώς το 1/3 του χώρου καταλαμβάνεται από έπιπλα, τα πραγματικά μας κυβικά μέτρα αέρα είναι περίπου 60 m3.

 Εάν αγοράσουμε έναν καθαριστή αέρα που έχει δυνατότητα να καθαρίζει 330 m3/h όπως ο καθαριστής Winix U300, αυτό σημαίνει ότι όλος ο αέρας του εσωτερικού μας χώρου (που είναι 60 κυβικά μέτρα) θα περάσει μέσα από τα φίλτρα και θα καθαριστεί περίπου 5,5 φορές ανά  μια ώρα (ανά 11 λεπτά) που είναι το ιδανικό.

Είναι επίσης καλό πριν αγοράσουμε κάποιον καθαριστή αέρα να κάνουμε μόνοι μας τους υπολογισμούς καθώς μπορεί να υπάρχει παραπλάνηση ως προς τα τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε έμπορος ότι καλύπτει η συσκευή του. Είναι συχνό το φαινόμενο μικρής παροχής αέρα καθαριστές να δηλώνουν ότι καλύπτουν πολλά τετραγωνικά πράγμα αδύνατο.

Μέγεθος φίλτρων Hepa και Ενεργού Άνθρακα

Τα φίλτρα είναι αυτά που κάνουν τη δουλειά του καθαρισμού του αέρα καθώς εκεί εγκλωβίζονται τα σωματίδια (φίλτρο Hepa) και εξουδετερώνονται οι αέριου ρύποι (φίλτρο ενεργού άνθρακα). Είναι αυτονόητο ότι όσο μεγαλύτερα και πιο συμπαγή είναι τα φίλτρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητά τους να συγκρατούν και να διασπούν τους ρύπους. Ένα μικρό σε μέγεθος φίλτρο Hepa πχ (10 χ 10 cm) θα μπορεί να συγκρατήσει πολύ μικρότερο αριθμό σωματιδίων από ένα φίλτρο (50 χ 50 cm). Το ίδιο συμβαίνει και με τον ενεργό άνθρακα. Ιδιαίτερα εάν στο χώρο μας έχουμε έντονους ρύπους όπως καπνό από τσιγάρο ή τζάκι, μαγείρεμα κτλ πρέπει να επιλέξουμε καθαριστή αέρα με μεγάλο και συμπαγή (με κόκκους) φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Ένα επιπλέον φίλτρο που βοηθάει πολύ, είναι το προφίλτρο. Το προφίλτρο είναι φίλτρο από πλαστικό και είναι πλενόμενο. Χρησιμεύει στο να μαζεύει τα μεγάλα σωματίδια σκόνης, τρίχες και χνούδια ώστε να προστατεύονται τα φίλτρα Hepa και ενεργού άνθρακα. Το προφίλτρο είναι απαραίτητο ειδικά εάν στο χώρο υπάρχουν χνουδωτά αντικείμενα (πχ χαλιά, κουρτίνες, κουβέρτες κτλ).

Τέλος κάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι υπάρχουν στην αγορά φίλτρα που δηλώνουν ως Hepa και έχουν την όψη Hepa αλλά δεν είναι γνήσια φίλτρα Hepa (True Hepa) σαν αυτά που χρησιμοποιεί η Winix και η Boneco σε όλα της τα μοντέλα. Η πλέξη ενός γνήσιου φίλτρου Hepa (True Hepa) είναι τέτοια που μπορεί να συγκρατήσει το 99,97% όλων των σωματιδίων που είναι τόσο μικρά όσο 0,3 μικρόμετρα (1 μικρόμετρο = 1 χιλιοστό του χιλιοστού). Τα μη γνήσια φίλτρα Hepa δεν μπορούν να φτάσουν αυτά τα ποσοστά.

Αγορά καθαριστή αέρα από αξιόπιστη εταιρεία με παγκόσμια παρουσία

Είναι σημαντικό να προτιμήσουμε έναν καθαριστή αέρα από μια αξιόπιστη εταιρεία με παγκόσμια παρουσία όπως η Winix και η Boneco. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  Είμαστε πιο σίγουροι ότι θα βρίσκουμε φίλτρα του μοντέλου που αγοράσαμε για πολλά χρόνια. Εάν αγοράσουμε κάποιον καθαριστή αέρα και τα επόμενα χρόνια δεν βρίσκουμε στο εμπόριο φίλτρα η συσκευή επί της ουσίας είναι άχρηστη. Το φαινόμενο παρατηρείται κατά κόρον στην αγορά και ο καταναλωτής το αντιμετωπίζει λίγα χρόνια αφού έχει αγοράσει τη συσκευή. Αγοράζοντας έναν καθαριστή αέρα από έναν μεγάλο κατασκευαστή με παγκόσμια παρουσία είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί αυτό.

 Τα παγκόσμια Brands πιστοποιούν τα μοντέλα τους σε αξιόπιστους τρίτους φορείς. Για παράδειγμα η Winix και η Boneco έχουν πιστοποιητικά από φορείς όπως ο AHAM, British Allergy Foundation, ECARF, RoHS, CE κτλ. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον AHAM είναι οι μοναδικές εταιρείες στην Ελληνική αγορά που έχουν πιστοποιήσει όλα τους τα μοντέλα και έχουν λάβει CADR Rates. O ΑΗΑΜ είναι ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο εργαστήριο με έδρα την Αμερική που ελέγχει σε ειδικές συνθήκες την ικανότητα της κάθε συσκευής να καθαρίζει από Σκόνη / αλλεργιογόνα / Καπνό και δίνει πιστοποιήσεις για το βαθμό απόδοσης του κάθε μοντέλου (CADR Rates). Επιπλέον ελέγχει εάν η κάθε συσκευή απελευθερώνει επικίνδυνο Όζον. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες έχουν πιστοποιήσεις από τον AHAM ενώ από τους καθαριστές αέρα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά έχουν πιστοποιήσεις AHAM (CADR Rates) μόνο τα μοντέλα της Winix και της Boneco.

 Στους καθαριστές αέρα που πωλούνται παγκόσμια μπορούμε να βρούμε πολλές κριτικές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για το μοντέλο που μας ενδιαφέρει. Επιπλέον υπάρχουν πολλά site και forums ιδιαίτερα στην Αμερικανική και την Ασιατική αγορά όπου κάνουν συγκρίσεις και tests μεταξύ των μοντέλων. Αντίθετα οι καθαριστές που πωλούνται μόνο στην Ελληνική αγορά με ελληνικά Brands έχουν πολύ πιο περιορισμένο εύρος κριτικών.


Πίσω

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Ή Reset password